Коктейль "Глінтвейн по-карибськи"

17.03.2019

Глінтве́йн (нім. Glühwein - «гаряче вино») - гарячий алкогольний напій, який виготовляють із суміші вина, цукру або меду з прянощами. Глінтвейн є традиційним зимовим напоєм у країнах Європи.

Назва

Німецька назва Glühwein походить від glühender Wein - «палюче вино».

Слово «глінтвейн» могло утворитися внаслідок редукції німецького словосполучення «glühend(er) Wein» (німецьке «glühend», імовірно, перетворилося на «глінт»). В українську мову це слово могло потрапити через російське або польське посередництво. У польській мові колись теж існувало слово glintwejn (також glintwajn, gliwajn), завезене з Німеччини студентами. Сучасною польською цей напій називається grzane wino або grzaniec («ґжанець»).

Історія

Перші рецепти близького до глінтвейну напою були відомі в Стародавньому Римі. Тоді вино змішували із прянощами, але не нагрівали. Саме гаряче вино з'явилося в часи середньовіччя в країнах Північної Європи, Британії й Скандинавії. Напій виготовлявся на основі бордо або іншого червоного вина й присмакувався травою калган. Традиційно вживається в Австрії, Німеччині, Великій Британії й скандинавських країнах на різдвяних базарах і святах, що проводяться на відкритому повітрі, особливо у Різдвяний час, для зігрівання.

Властивості

Основа глінтвейну - червоне вино - має антибактеріальний та антиокислюючий ефект. Саме по собі в невеликих дозах гаряче вино здатне впливати на людський організм, сповільнювати старіння і підвищувати імунітет. Гаряче вино прогріває, розріджує кров, розширює судини, прискорює кровотік. Вино містить більше флавоноїдів (природних органічних сполук з яскраво вираженою антибактеріальною-антимікробною дією), ніж цитрусові, і інші фрукти та ягоди, цибуля, зелений чай. При цьому флавоноїдам у вині притаманна висока біодоступність - легше знаходять доступ саме до тих органів, яким вони необхідні. Вино містить один з найкорисніших біофлавоноїдів - кверцетин. Він також присутній у цибулі, чорниці, чаї, винограді й допомагає протистояти різним інфекціям, у тому числі вірусним. Ще один основний компонент червоного вина - ресвератрол - блокує запальні процеси й прискорює видужання.

Прянощі для глінтвейну

Прянощі у глінтвейні впливають не тільки на смак, але й на цілющі властивості напою.

Кориця - має високу антиоксидантну дію. Корицева ефірна олія також має антимікробні властивості. У медицині й ароматерапії застосування кориці пов'язане, насамперед, з дією комплексу її летких ароматних речовин. Ефірна олія кориці заслужила репутацію коштовного компоненту ліків від застуди.

Гвоздика - неодмінна спеція в більшості рецептів готування глінтвейну. Гвоздикова ефірна олія є офіційним лікувальним засобом у багатьох розвинених країнах. Також вона виступає як компонент місцевоподразнюючих, що знеболюють, протизастудних мазей і бальзамів.

Мускатний горіх має дуже сильну стимулюючу й тонізуючу дію. Також він зміцнює пам'ять, нервову систему, лікує імпотенцію й сексуальні розлади, серцеві хвороби, багато доброякісних пухлин, наприклад мастопатію. Входить до складу імуноукріплюючих зборів. У малих дозах - гарний заспокійливий засіб, відмінно розслаблює й викликає сон. Ефективний він і при лікуванні застудних захворювань.

Кардамон має заспокійливу, тонізуючу, відхаркувальну, спазмолітичну, знеболювальну, кровоспинну, ферментативну, протигрибкову дію. Зміцнює імунну систему. Нормалізує травлення. Виводить шлаки. Збуджує статеву активність.

Духмяний перець містить піментову олію, допомагає при слабості шлунку.

Всі цілющі властивості цих компонентів проявляються в глінтвейні. При нагріванні глінтвейну весь зайвий алкоголь із вина випаровується; залишається лише невелика його частина, яка й слугує основою напою.

Приготування

У найпростішому варіанті для приготування глинтвейну можна використати до вина набір готових прянощів. Попри свою зовнішню примітивність такий варіант зручний для тих, хто просто не хоче докладати зусиль для добору ароматичного букету. Набір спецій для глінтвейну, у готових наборах цілком прийнятний.

Щоб приготувати правильний, смачний глінтвейн потрібно взяти пару пляшок червоного сухого або напівсухого неміцного вина, зазвичай недорогого, аби не руйнувати вишукані букети смаків (потрібно враховувати, що марочні й ординарні вина в нагрітому стані смакують майже однаково). У деяких рецептах глінтвейну в нього додають коньяк або ром. Вміст алкоголю за правилами, встановленими у Німеччині, не повинен бути менше 7 %. Обов'язкові прянощі - кориця, гвоздика, тертий мускатний горіх, і ще бажано додати порізаний лимон, яблуко, цукор чи мед. У скандинавських країнах також додають мигдаль та родзинки, цей варіант напою називають глег (шведською Glögg - на відміну від німецького Glühwein, куди ці компоненти не входять). Вино нагрівають майже до кипіння, але не кип'ятять, після чого додають прянощі і настоюють 10-15 хв.

Рецепти приготування глінтвейну

Існує два основних способи готування глінтвейну: з водою й без.

Спосіб приготування з водою: У ємності кип'ятиться вода в співвідношенні 150-200 мл на 1л вина, додаються прянощі. Спеції недовго варяться у воді, щоб вони віддали свої ароматні ефірні олії. Після цього додається цукор або мед. І тільки наприкінці - вино.

Спосіб приготування без води: Глінтвейн роблять за допомогою нагрівання (70~80 °C) вина разом із цукром і прянощами. Нагрівання відбувається на середньому вогні з періодичним помішуванням, після чого потрібно дати глінтвейну настоятися під кришкою 40-50 хвилин, аромат спецій розкривається поступово. Глінтвейн до кипіння не доводиться. Прянощі краще використати не мелені, інакше не вдасться відфільтрувати напій, і вони будуть скрипіти на зубах. Як правило, у глінтвейн додають корицю, гвоздику, лимонну цедру, аніс, мед, імбир. Можуть бути використані чорний перець, духмяний перець, лавровий лист, кардамон. Також можуть бути додані яблука, родзинки, горіхи.

Створено за допомогою Webnode
Створіть власний вебсайт безкоштовно! Цей сайт створено з допомогою Webnode. Створіть свій власний сайт безкоштовно вже сьогодні! Розпочати