Коктейль "Пінья колада"
Пі́нья кола́да або Піна колада (ісп. Piña Colada) - алкогольний коктейль. Складається з рому, ананасового соку і (бажано) кокосового молока. Класифікується як лонґ дрінк (англ. long drink). Належить до офіційних напоїв Міжнародної асоціації барменів, категорія «Сучасна класика» (англ. Contemporary classics).
Історія
Вважається, що пінья колада - карибського походження, швидше за все - кубинського.
Перша відома письмова згадка про цей коктейль - у журналі TRAVEL за грудень 1922 року: «Але найкращою є пінья колада - сік стиглого ананасу [...] змішаного з льодом, цукром, лаймом і ромом Бакарді у правильних пропорціях» (англ. «But best of all is a piña colada, the juice of a perfectly ripe pineapple [...] rapidly shaken up with ice, sugar, lime and Bacardi rum in delicate proportions.»).
Сьогодні пінья колада поширена як у Латинській, так і у Північній Америці.
Склад
- білий ром - 50 мл;
- ананасовий сік - 100 мл;
- кокосовий сій або лікер - 50 мл;
- вершки - 20 мл;
- Прикраси: шматочки ананаса, збиті вершки і вишенька.
Технологія приготування
Змішайте всі інгредієнти в шейкері з льодом. Вилийте в келих і прикрасьте шматком ананаса і вишнею. Можна додати збитих вершків і прикрасити коктейль фруктами. Іноді в напій додають лікер Baileys.